10 Şubat 2008 Pazar

Neandertaller Üzerine Çarpıtmalar

Harun Yahya'nın insanın evrimiyle ilgili yazılarında neandertallerin(Homo neanderthalensis) bir insan ırkı olduğunu iddia eder[1, 2, 3, 4...]. Peki bu tür tanımlamalarını hangi "metoda" dayanarak yapıyorlar?

  • Ölülerini gömüyorlar
  • Müzik aletleri yapıyorlar
  • Homo sapienslerle beraber kültür paylaşıyorlar
Evet aynı tür olduğunu böyle belirliyor! Tür tanımlamasında yeni bir boyut! Neandertal, gelişmiş bir homo türüdür, bu yüzden bu yukarıdakileri yapmaları normaldir. Ancak bu onları, modern bir insan ırkı yapmaya yetmez; Anatomisi zaten kendi deyimiyle "herhangi bir spekülasyona açık değildir"[1]. Aşağıdaki modern insanla neandertal iskeletinin arasındaki belirgin farkları görmek için, bu konuda uzman olmaya bile gerek yok.


Bir iki tanesini sıralıyalım:
  • Kafatası beyin sığası insanınkinden oldukça fazladır.
  • Fazlasıyla belirgin kaş kemerleri vardır.
  • Boyun insanlarda dik olmasına karşın, neandertallerde öne doğru kavis alır.
  • Göğüs kafesi, modern insanlarınkinin aksine belirgin bir şekilde aşağıya doğru genişler.
  • Leğen kemikleri daha geniştir.
  • Bacaklarının üst kısmı(uyluk) düz değil, öne doğru kavislidir.
  • Bacaklarının alt kısmı(kaval kemiği) , üst kısımdan daha kısadır.
  • ... vb.
Bu farklar Harun Yahyanın ,"Günümüz insanından tek farkları, iskeletlerinin biraz daha güçlü ve kafatası ortalamalarının biraz daha yüksek olmasıdır"[2] şeklinde küçümsediği gibi değil sanırım. Harun bunların -küçük- bir kısmına açıklama getirilmeye çalışmış olsada, getirdiği açıklamalar komik olmaktan öteye gidememiştir. Hatta bu farkların büyük bir kısmından bahsetmemiş ve gizlemiştir. Kafatası beyin sığasını "1600 cc'lik kafatası hacmi, günümüz insanının ortalamasından fazladır." diyerek küçümsemiştir. Modern insanın kafatası beyin sığası ortalaması yaklaşık olarak 1350cc'dir. Yani verdiği rakamla, insandan 250cc daha fazla! Şöyle bir örnek vereyim, en küçük kafatası sığası olan avustralya yerlilerinin ortalaması 1256'dır. Zaten, bu ortalamayıda kitabında yanıltıcı bir şekilde 900-1100 olarak sunmaktadır[4]. Belirgin kaş çıkıntılarının aborijinilerde de olduğunu belirtiyor, fakat bu kadar belirgin olmadığına değinmiyor. Birde neandertalin sınıflandırmasıyla ilgili birşeyler söylemiş, günümüzde neandertaller ayrı bir tür olarak tanımlanır. Ancak bu halen tartışılmaktadır, daha fazla bilgi edinilince Homo Sapiens'in bir alt-türü olduğu kabul görebilir. Bu birşeyi değiştirmez. Neandertaller bir ırk değil, ayrı bir tür ve alt-türdür, insan ırkı değil. Harun Yahya, çoğunluğun farketmeyeceğini, farketse bile önemsemeyeceğini bildiği için kaygısızca çarpıtmalar yapmaktadır...

[1] http://www.harunyahya.org/evrim/hy_darwinizm/darwinizm13.html
[2] http://www.harunyahya.org/evrim/hy_evrim_aldatmacasi/evrim9.html
[3] http://www.harunyahya.org/evrim/aragecis_acmazi/aragecisacmazi4b.html
[4] http://www.harunyahya.org/evrim/hy_evrim_aldatmacasi/evrim9.html


Bu yazıya yorum eklemek veya yorumları görüntülemek için lütfen aşağıdaki linke tıklayınız:

http://hycarpitmalari.freesmf.org/index.php?topic=7.0